Edző: Rátvay Tamás

Nehéz elkezdni az idény értékelését, úgy, hogy tudom hogyan lett vége. Ennek ellenére azonban szerencsére sok szép és pozitív esemény történt. Kezdjük a legelején. Nagy megtiszteltetés ért, amikor megtudtam, hogy a junior fiú csapat edzője lehetek. Izgalommal vártam az augusztust, hogy elkezdhessek dolgozni a srácokkal, hiszen számomra egy teljesen új feladat következett, fogalmazhatunk úgy is, hogy mélyvízbe ugrottam. A játékosok nagy részét ismertem, hiszen az előző szezonban édesapám volt az edzőjük, és több edzésüket is látogattam időnként. Láttam, és személyesen is tapasztaltam, hogy egy fegyelmezett, szorgalmas, lelkes társaság kovácsolódott össze. Számomra az első fontos lépés azt volt, hogy a felkerülő ,,fiatal” juniorokat és a még junior korban lévő ,,idősebb” juniorokat csapattá alakítani, pályán belül és pályán kívül is.

Ehhez nagyszerű lehetőség volt, hogy elutazhattunk Tapolcára edzőtáborba. Szép környezet fogadott minket, minden lehetőség adott volt ahhoz, hogy szakmailag és emberileg is eredményes edzőtábort szervezhettünk. Labdás és futó, illetve erőfejlesztő edzések váltogatták egymást. Játékosok szorgalmasan dolgoztak egész héten, természetesen izomláz sokszor megnehezítette a mindennapokat, de ez az alapozás velejárója, mivel az első pár hétben az erőnlét visszaszerzése és fejlesztése a legfőbb feladat.

Ebben a felfogásban is zajlottak az edzések augusztus nagy részében. A hónap vége fele azonban elkezdődtek a taktikusabb, kosárlabda specifikusabb edzések, ezzel együtt az edzőmérkőzések is bejöttek a programban, hiszen csapatomnak szeptember elején egy selejtező tornán volt jelenése. Két napos tornára utaztunk Budapestre, amit az Újpest csapata rendezett meg. Tudtuk, hogy erős ellenfelek ellen fogunk pályára lépni, és a cél is az volt, hogy a legjobb tudásunk szerint, minél jobban nehezítsük meg a riválisok dolgát, és ha van rá esély, akkor okozzunk meglepetést.

Végül mindhárom mérkőzésünket elveszítettük, de ennek ellenére voltak pozitív dolgok a hétvége során, mondtam is a srácoknak, ha így tudnak majd játszani a saját csoportunkban az ellenfelek ellen, akkor győztesen fogjuk elhagyni a pályát. Nyilván ott akkor, abban a helyzetben ez senkit nem vigasztalt, de pár héttel később, amikor elkezdődött a regionális bajnokság, 3 győztes mérkőzéssel kezdtünk, ráadásul az első győzelmünket Székesfehérváron szereztük meg, idegenben. Erre sikerült még egy lapáttal rátenni a fiúknak egy héttel később hazai pályán, amikor a jó erőkből álló Oroszlány csapata látogatott hozzánk. Sokáig emlékezetes, végig kiélezett mérkőzésen 6 ponttal sikerült győzedelmeskedni. Ekkor láttam először a játékosaim arcán, hogy kezdik elhinni, hogy nem véletlenül mondtam nekik, hogy a kemény munka be fog érni. Ezt követően sikerült még több szép győzelmet aratnunk, elég csak a hazai Szombathely elleni, vagy az idegenbeli Oroszlány elleni találkozóra gondolni. Természetesen voltak hullámvölgyek, mint minden csapatnál, de úgy gondolom, hogy sikerült azokon hamar túljutni. Második körben szinte majdnem ugyanazon ellenfeleket kaptunk, mint az első körben, de ennek megfelelően sokkal keményebb és magasabb hőfokú mérkőzéseket tudtunk játszani, egészen addig, amíg a járvány közbe nem szólt.

Szomorúan fogadták a játékosok a hírt, hogy nem fogjuk tudni lejátszani a hátralévő találkozókat, legfőképpen azért, mert szerettek mérkőzésre járni és a szezon közben megérezték a győzelem ízét is. Engem is negatívan érintett, hiszen jó formában volt a csapat, és öröm volt nézni őket, ahogy játszottak.

Összeségében a végét leszámítva úgy gondolom, hogy szép szezont zártunk. Sokat fejlődtek a srácok, mind kosárlabdában, mind pedig hozzáállásban. Szorgalmasan jártak edzésre, ahol mindig a maximumot akarták kihozni magukból. Mindig segítettek egymásnak, igazi csapat, mondhatni kis család formálódott belőlük. Boldogan tapasztaltam, hogy ennek én is a részese lehetek. Sok nehéz nap áll mögöttünk, hiszen több játékosomnak is egyszerre két vagy akár három csapatban is helyt kellett állnia és nem beszélve arról, hogy az iskola is ott van számukra, ahol szintén a legjobb eredményre kell fókuszálni. Szorgalmuknak és kitartásuknak köszönhetően úgy gondolom, hogy sikerült ezeket megvalósítani.

Büszke vagyok rájuk!

 

Győri Kosárlabda Klub

Partnereink