Edző: Kozma Tamás
Másodedző: Gáll Dominik

Július óta sok idő telt el, ugyanis én akkor találkoztam először a fiúkkal, egy tartalmas edzőtáborban azonban gyorsan megismerkedtünk egymással. Az augusztusi felkészüléskor már éreztem, hogy itt sok tehetséges és szorgalmas fiú van. Ennek megfelelően én is beleadtam tudásom legjavát a velük való közös munkába.

Sok szemponton keresztül fogok visszatekinteni erre az évre, de csak a csapatomra fokuszálva. Egyik szempont, hogy milyen egy edző munkája az lehet, hogy miként, hányan látogatják az edzéseiket. Igen van még eredményességi szempont és még úgy is mérhetnénk, hogy hány játékost nevel fel, juttat el a felnőtt csapatig.

Nézzük a számomra egyik legfontosabb tényezőt a játékosok edzéslátogatását, kapcsolódását egy csapathoz. Klubunk új helyszínt kapcsolt be a Bercsényi sportcsarnok helyszínével, amit a játékosoknak is meg kellett szokni, csakúgy, mint a szülőknek. Önállóan kezdtek el edzésre járni a játékosok, csak a vidékről érkező egy-két csapattagot hoztak-vitték autóval a szülők. Ez az átállás nem befolyásolta a létszámot, nem vesztettünk el e miatt gyerekeket. Sőt, szeptemberben már látszott, hogy nagyok a képesség- és tudásbéli különbségek… a létszám is 20 fő fölé emelkedett az iskola elindulásával. Meg kellett lépnem azt a kockázatos lépést, hogy létrehozzuk a „B” csapatot. Megtaláltuk a megfelelő edzőt és heti 3 alkalommal elindultak annak a csoportnak is az edzések egy másik helyszínen. Örömömre szolgál és az óta is működik a csoport, ami szépen fejlődött az év során.

Káli Szabolcs vezette csapatban egyre több lelkes kezdő ismerkedett meg a kosárlabdával és voltak olyanok is, akik csak kevesebb edzésszámot vállaltak, azért mozogtak ebben a csapatban. Azt gondolom, hogy innen is ki fognak kerülni olyan fiúk, akik összeállva másik azonos korúakkal meg tudják alkotni a jövő évi U14 es csapatot.

Az „A” csapat tagjai 14 fővel heti 5 alkalommal tudtak edzeni, amit 80-90%-ban teljesítettek is a játékosok. Komoly elköteleződés volt ez a szülők részéröl is, akik a megemelt edzésszám és terhelés minden feladatát „örömmel” vállalták.

Továbbá örvendetes szakmai siker számomra, hogy oldalági beiskolázás révén év közben 3 fiúval is bővült az „A” keret. Folyamatában kialakítottam azt a tervet is, melyet kommunikáltam a szülők felé is, hogy a Bercsényiben beindítsam a sportosztályon belül a kosarasok toborzását. Nyitottságot tapasztaltam az iskolavezetés részéről is, ebben első lépésként két fiú felvétele meg is történt május elején. Zalka Csongor (Szlovákiából) a korosztály legtehetségesebb játékosát és Tóth Zsombort, aki többszörös magyar diákolimpiai floorball játékos (Komáromból) beiskoláztuk a sporttagozatra. Arról is be tudok számolni, hogy a fiúk Bognár Szilárddal hármasban a Kazinczy kollégium lakói lesznek szeptembertől, ahol életformájuk, napirendjük is igazodni fog az élsport felé vezető úthoz.

Az idő előre haladtával fontosak lettek a mérkőzések is, de sokkal fontosabbak az edzések minőségei. Mert látva ezt a létszámot és a két évjáratban külön-külön is egy-két tehetséget, meg kellett adni nekik azt a képzést, amit ennek a korosztálynak elengedhetetlen. A technikai és taktikai képzés mellett az előző évekhez képest rendszeres erőnléti edzésmunkát végeztek el a játékosok Dávid Benedek jóvoltából. Úgy értékeltük az erőnléti képzést, hogy talán ebben a korosztályban volt a leghatékonyabb a munka. Heti egy alkalommal következetesen 8 hetes ciklusokban foglalkoztunk a játékosok képességeinek fejlesztésével. 1 ciklus: gyorsasági koordináció, 2. ciklus: köredzések, saját testsúlyos gyakorlatok, 3. ciklus: Mobilizáció-stabilizáció, dinamikus bemelegítés felépítése, oktatása 4. ciklus: erőfejlesztés ellenállások legyőzésével 5. ciklus: Homework: cselek

A dobás technika oktatásánál nagy segítség és előny volt az adogató- gép edzésbe állítása. Minden héten egy alkalommal szerepelt az edzéstervben, mellyel párhuzamosan kisjátékok voltak a másik félpályán. Oktatási anyag volt az állóhelyes dobások kialakítása, egyszerű kombinációk utáni ritmusból dobások gyakorlása.

Hangsúlyt fektettem még a labdavezetésre, labda kezelések átismétlésére, melyet szinte minden edzésen gyakoroltunk. Tetten érhető az, hogy a később bekapcsolódó játékosok kevesebbet tudnak a labdával, amit pótolni kellene, de ebben a korban már kicsit késő. Rendszeresen alkalmaztam más sportágak sajátosságait a térérzékelés, ritmusalkotás képességének fejlesztésében. Előszeretettel dolgoztak a fiúk a szertorna teremben, ahol akrobatikus képességeiket fejlesztettük és kapcsoltunk össze mozdulatokat labdával. Motorikus teszttel fejlesztettem és mértem a játékosok álló képességet, amikor is 20 méter ingafutást végeztünk labdával, minden keddi napon. Egy-két játékos elérte azt a határt, ami maximális pontszámot ér egy sportiskolai felvételinél! Nagyon következetesen, jól illeszkedett a versenyidőszak alap állóképességének fenntartásához.

Elérkeztem a taktika repertoár visszatekintéséhez, két részre kell bontani, védekezés, támadás taktikájára. Első és egész évben legfontosabb szempont volt, hogy minél gyorsabb játékot alakítsak ki a csapatnál. Ennek egyik legfontosabb taktikai eleme a leütés nélküli játék volt. Minden edzésen, amikor játék volt fele biztosan leütés nélkül történt. Nehezen vették az elején, de hihetetlen fejlődést hozott a szezon vége felé. Óriási fegyvertény ez, remek kényszerítő eszköz arra, hogy ne az egyéni képességek domináljanak, hanem a kollektív játék kerüljön előtérbe. Szeptembertől tudatosan építettem és tanítottam a gyorsindítást és a give & go játék stílust. Ezzel párhuzamosan 4OUT-1IN taktika szerepelt az oktatásban. Erről egy edzőképzésen be is számoltam, bemutattam annak felépítési lehetőségét és gyakorlatait. Ennek része volt az elszakadások és az üres befutások oktatása, átismétlése. Ezek ismerete után kezdtem el tanítani a pozíciós helyezkedést, abból az egy-egy megoldások lehetőségeit. Nagyon fontos volt számomra, hogy megismerjék a posztok helyszíneit, sajátosságait és már próbálják alkalmazni azokat a játékban is. Ebben a korosztályban a legnehezebb azt kialakítani, hogy ne fussanak bele a másik akciójába vagy, hogy hova helyezkedjenek ezzel egyidőben, hogy hasznosak maradjanak. Védekezésben az egészpályás letámadás szerepelt az éves repertoárban. Nagyon nehéz volt a terelési irányokat és a védőtávolságokat tisztázni, ehhez persze kellettek a mérkőzések, ahol megtapasztalhatták, hogy hol milyen távolságokat kell alkalmazni. 

Sok plusz munkát és szervezést igényelt, de a leghasznosabbnak tartom, hogy minden második héten edzőmérkőzést játszottunk! Ezt kellene minden korosztályban elérni, mert a mérkőzések tempója, tétje semmivel sem pótolható. Voltunk két szlovák csapatnál, számos meccset játszottunk az U14 és U16 os lányok ellen és természetesen néha az U16 ellen is megmértük magunkat. Rengeteg rutint és tapasztalatot szereztek a fiúk ezekben a helyzetekben, amit észrevétlenül alkalmaztak már tétmérkőzéseken.

A régiós bajnokság A-B és C csoportjába lifteztünk fel és le, ami nagyon jó volt, mert így sikerben és kudarcban egyaránt volt részük a játékosoknak. Szemléletem és ezáltal törekvésem is volt, hogy hosszú kispaddal dolgozzak mérkőzéseken, de ahogy ezt egy-két szülőnek is elmondtam már, ez most a 2006 születésűek versenyszezonja volt. Talán Ők több játékpercekkel és egyéni sikerrel szálltak ki a mérkőzésekből, mint fiatalabb csapattársaik. Meg kell említenem Gálos Zsombit, Borsa Balázst és Fodróczi Barnit, akik fiatalabb koruk ellenére kitűnően helyt álltak és sokszor a csapat motorjai voltak!

Sajnos a karantén időszak teljesen megszakította ezt a szép folyamatot, amit sok elméleti és egyéni gyakorlattal töltöttünk meg. Cselek tanulása, egyéni erősítések, ami működött ebben a helyzetben. Oktató videók és írásos magyarázattal tanulták egyénileg a különböző labdás cseleket a játékosok. Természetesen vannak motiváltibb és kevésbé aktív fiúk, de ez így természetes ebben a nehéz időszakban.

Gratulálok a csapatnak ahhoz is, hogy nagy létszámmal részt vett a klubunk elméleti tesztjének játékában.

Köszönöm a munkát és a maradéktalan együttműködést Benedek Dávid erőnléti edzőnek, akit a fiúk elfogadtak és sokszor nehéz, akár unalmasabbnak tűnő gyakorlatait lelkesen végezték.

Gratulálok Káli Szabinak, akinek első éve volt edzőként és szépen összefogta, toborozta a gyerekeket az U14 B csapatunkba.

Bízom benne, hogy május közepétől újra együtt edzhetünk és egy remek képzőtáborral zárjuk majd a júniust ebben a korosztályban is.

Győri Kosárlabda Klub

Partnereink